PHILIPPE BOUTTENS &
PIET MOERMAN

11 september tot en met 3 oktober 2021

Toekomstige tentoonstelling

'De wondere wereld van Walter'

april 2022


Afgelopen tentoonstellingen

Philippe Bouttens / Piet Moerman

11/9/21-3/10/21

Duo tentoonstelling Philippe Bouttens en Piet Moerman. Beiden kunstenaars zijn woonachtig te Kortrijk en kennen elkaar reeds van in hun studentenjaren. Ze behoorden in de jaren 80 tot de Belgische strekking van de 'Neue Wilde'. Een Neo expressionistische beweging die de schilderkunst vanaf de jaren 80 weer op de kaart zette. In Duitsland waren Baselitz en Lupertz de belangrijkste vertegenwoordigers, in Italie Cucchi. Na generatiegenoten Rik Vermeersch en Koen Muller bied AtelierJoseVermeersch nu een platform aan Moerman en Bouttens om de neo-expressionistische schilders van de jaren 80 hun recente werken te laten exposeren.


Koen Muller, schilderijen 2010-2020

24 april 2021 - 16 mei 2021

Openingsweekend 24 & 25 april 2021

Tentoonstelling loopt tot en met 16 mei 2021

Openingsuren: zaterdag 14-18.30u zondag 10-18.30u


De gebroken houtdraad 'Omtrent het toegepast werk van José Vermeersch'

september 2020

In de tentoonstelling ‘De gebroken houtdraad’ belichten we een kleine greep uit het toegepast werk van José Vermeersch in confrontatie met vier jonge kunstenaars/illustratoren. De naam van de tentoonstelling staat voor een term uit de houtimitatie. Een schildertechniek die José toepast binnen zijn werk, en in zijn prille beroepsjaren met twee broers als decoratie-/huisschilder uitvoert. Het roept tevens een poëtisch beeld op, dezelfde poëtische eenvoud die ook zichtbaar is in zijn toegepast werk. Naast beeldhouwer, keramist en schilder was José Vermeersch een duivel-doet-al die zich ook interesseerde in architectuur, design, mode, ontwerp, interieur…

In deze tentoonstelling laten we zien hoe de kiem van zijn beeldend werk soms ontstaan is in zijn toegepast werk en hoe ook in omgekeerde richting het een het ander beïnvloed heeft.

Voor deze tentoonstelling werden vier jonge kunstenaars/illustratoren uitgenodigd in het keramiekatelier van José Vermeersch. Lukas Verstraete, Merel Cremers, Stijn Felix en Merel Van de Casteele werkten van december tot en met maart aan hun keramisch antwoord. Dit idee kwam er naar aanleiding van het ‘Zomers Vakantiekamp in Lendelede’ in 1982 dat José in zijn eigen atelier organiseerde. Achtendertig jaar na José zijn eerste Keramisch Werkkamp zijn Merel, Lukas, Merel en Stijn in AtelierJoséVermeersch aan de slag gegaan met als insteek de dunne scheidingslijn tussen het toegepaste en het vrije.  Hun interventies binnen de tentoonstelling zijn een antwoord op hoe zij vandaag met keramiek omgaan in een toegepaste context. 

 

 

 

schaal José Vermeersch 1964 keramiek schaal José Vermeersch 1964 keramiek
Merel Van de Casteele, Dalmatiër, keramiek Merel Van de Casteele, Dalmatiër, keramiek

De Coene & Viérin / Twee vrienden

30 november tot en met 15 december 2019

 

De tentoonstelling brengt twee postimpressionistische schilders samen van de 'Kortrijkse school’ die samen met de Latemse school de ader van de Leie gemeen hadden. Deze twee schilders waren hechte vrienden en tijdens hun leven succesvol met nationale en internationale erkenning. Atelier José Vermeersch brengt deze vriendschap in beeld aan de hand van een mooi ensemble schilderijen doorheen hun oeuvre.

Deze tentoonstelling heeft ook nog een link met José Vermeersch: tijdens de oorlog had hij Viérin als directeur in de Academie van Kortrijk en later collectioneerde hij werken van De Coene en Viérin. Enkele werken uit zijn voormalige collectie komen hier terug samen in zijn voormalig atelier.

 

Jozef De Coene met Streuvels, Saverys en Deleu Jozef De Coene met Streuvels, Saverys en Deleu

Rik Vermeersch 70 ' Voor en na het Verhaal'

7-29 september 2019

Rik Vermeersch toont een reeks recente schilderijen naar aanleiding van zijn 70 e verjaardag.

 

 

 

foto: Roland Minnaert foto: Roland Minnaert

Peter Lagast / Joost Gevaert

23 maart - 14 april 2019

Duo Tentoonstelling Joost Gevaert / Peter Lagast

Peter Lagast ' Bruce Nauman' Peter Lagast ' Bruce Nauman'

' Op Papier '

7 september / 30 september 2018

Tekeningen van José Vermeersch in confrontatie met werken op papier van Dirk Van Severen, Philippe Bouttens, Pjeroo Roobjee en Joris Tinel.

 

 


De vrienden van het pand

18 maart - 8 april 2018

Met de  tentoonstelling ‘De vrienden van het pand’ organiseert het Atelier José Vermeersch zijn eerste tentoonstelling van 2018. De tentoonstelling is opgezet rond 6 kunstenaars en vrienden die tussen 1967 en 1973 woonden en werken in ‘Het pand’ te Gent. RUFIJN DEDECKER, TJOK DESSAUVAGE, JAN SMETS, KOEN MULLER, ARNOLD VERHÉ en RIK VERMEERSCH kijken 50 jaar na het mytische jaar ‘68 terug op deze woelige en creatieve periode. Documenten uit De Pandperiode brengen de bezoeker in de sfeer van die romantische, bewogen jaren van de eind sixties, begin seventies. De tentoonstelling toont ook werken van de kunstenaars uit de ‘Pandperiode’ naast recente werken. 

Atelier José Vermeersch wil met de tentoonstelling ‘De vrienden van het pand’ een hulde brengen aan deze unieke vriendschap in het herdenkingsjaar (50 jaar) van 1968.


Het landschap in het oeuvre van José Vermeersch

9 september - 1 oktober 2017

In de tentoonstelling, ‘Het landschap in het oeuvre van José Vermeersch‘ wordt voor het eerst het landschap in het oeuvre van José Vermeersch belicht. Het diverse werk is een ongekend aspect van de ‘ schilder ’ José Vermeersch en wordt hier voor het eerst los van het gekende werk tentoongesteld. José Vermeersch was in zijn ganse carrière als schilder geboeid door het landschap. Zijn eerste knap geschilderde landschappen dateren van 1940. In zijn diverse landschappen bewees hij zijn talent als colorist, zijn zin voor compositie, aandacht voor het sprekend detail en zijn beheerst vakmanschap en diep gemoed. Na het menselijk figuur en het dier boeide het landschap hem het meest. Zijn leven lang is hij ermee bezig geweest. Zijn jeugdperiode (1940-1945), de jaren (1962-1965) en zijn laatste twee levensjaren (1996-1997) waren de meest actieve voor wat het landschapschilderen betreft.

Deze tentoonstelling biedt een mooi overzicht van dit ongekende aspect binnen zijn oeuvre.


“68-69”

September 2013

Een selectie van schilderijen uit de nalatenschap van José Vermeersch - periode 1968-1969.

Stuk uit interview 'De Morgen' 1989 door Max Borka & Jan Haerynck:

Wanneer precies heb je je taal gevonden?

'In 1968. Misschien zal het je verbazen maar ik ontdekte het via mijn schilderwerk. Overigens kan ik je verzekeren dat HET plots vinden van een overdonderend gevoel is. Een paar jaar daarvoor schilderde ik al een zelfportret waar HET volgens mij al volledig in zat. Ik geloofde erin maar een paar vrienden wilden me van mijn waanidee afhelpen. 'Je probeert het onmogelijke; vergeet het', bezweeerden ze me. Maar ik wist waar ik naartoe wilde en in 1968 had ik mijn nieuwe taal gevonden maar niemand gunde mijn schilderwerk een blik waardig. Ik denk dat ze altijd een beetje meer esthetiek vragen van een schilderwerk dan van een beeld'.

 

 


“Het Dier”

September 2012

Een selectie van tekeningen en schilderijen rondom het dier uit het nalatenschap van José Vermeersch.

Stuk uit tekst: JOHAN DEBRUYNE, recensent <H>ART, kunstenmagazine, augustus 2012

' In José Vermeersch’ atelier zijn tekeningen gevonden. In een lade. Onvermoed veel tekeningen. Van niets dan dieren. Allemaal van de hand van de meester. Op bierviltjes. Onder andere. Dat waren de eerste die ik te zien kreeg. Het waarmerk - iets uit de diepste diepte (van ziel en/of brein naar “poot”) - van een groot kunstenaar op een kartonnen vierkantje. Iets waar je normaliter een pint op zet. Om ongewenste kringen voor te zijn. Om onstuimig schuim op te vangen.'

' Zo’n bierviltje… Het heeft iets bijzonders. Het was niet “voor echt”. Het hoefde niet per se. En wanneer iets niet echt hoeft, zijn we dan niet tot het beste in staat? Van een paar kunstenaars heb ik zo’n viltje. Artistieke droedels. Ik koester ze.'

' En toch. Er waren tijdens het tekenen steevast mensen in de buurt. Dit heeft zoon Rik me verteld. Een klein, wellicht vertrouwd publiek. Dus toch een soort uitdaging. Hoe dan ook. Kunstenaars? Vaak mannetjesputters. Ook José Vermeersch. Mensen, kijk eens wat ik kan! Maar tegelijk bevrijd: niet voor het keurend oog van zogenaamde kenners. Maar geïnspireerd en gestimuleerd door intimi. Door menselijke warmte.'

' Deze op bierviltjes, licht verzonken in een soort karton, zijn dat de sterkste? De beste? Of hoe zeg je dat? Het zijn honden. Ze halen meteen Vermeersch’  sublieme honden in keramiek voor de geest. Er zit een tekening op vloeipapier tussen. Andere op bladen uit een blocnote. Geiten, koeien, stieren, vogels… Oefening baart kunst. Het eindeloos en rusteloos proberen. En zoeken. En herbeginnen. Mateloos gedreven.'

' Het is intrigerend om in al die tekeningen, die vaak probeersels zijn, zijn zoektochten en evolutie te ontwarren. Het nimmer stoppend zoeken van een kunstenaar te voelen. Het ontdekken van die tekeningen die, meer dan andere, al het 3-dimensionele in zich dragen.'

' Uit deze schetsen, uit deze tekeningen is zijn onnavolgbare oeuvre gegroeid. De hond staat. Hondstrouw. Of zit. Gehoorzaamt. Een enkele keer ligt het beest speels op de rug. En een heel enkele keer zie ik het lachen. Als een mens. Hier vallen ze samen. Wij bewonderen hier de bron van alle creativiteit, het zoeken en de sobere bravoure  van een groot kunstenaar en Lendeledenaar.'

 

 

 


Ø 75 cm

September 2011

22 beeldende kunstenaars palmen tijdens het laatste weekend van augustus opnieuw het atelier van José Vermeersch in, dit in navolging van een door hemzelf georganiseerd keramisch werkkamp in 1982. Ze worden er uitgenodigd om ter plaatse, met diverse glazuren, een actueel antwoord te schilderen op de nog maagdelijk wit overgebleven schalen van 75 cm diameter.

De schalen zullen worden tentoongesteld in de tentoonstellingsruimte van het atelier in confrontatie met het keramische werk van José Vermeersch.

Deelnemende kunstenaars oa: Ruth Van Haren Noman, Rik Vermeersch, Philippe Bouttens, Roeland Zijlstra, Erwan Maheo, Tinus Vermeersch, Jan De Beus, Piet Moerman, Frieda Van Dun, Pieter Vermeersch, Peter Lagast, Frans Gentils, ....

 

Ø 75 cm Ø 75 cm

José Vermeersch Wandeling

September 2010

 

De José Vermeersch-wandeling is een uiting van de verstrengeling tussen Lendelede en de kunstenaar José Vermeersch. Zoals ook deze wandeling zich slingert doorheen Lendelede, zo komt de figuur van de kunstenaar opnieuw tot leven bij het zien van de kunstwerken die verspreid staan in de gemeente, zowel op publieke als private plaatsen.

Deze wandel- en kijkbrochure voert ons mee langsheen bijzondere plekjes in Lendelede: openbare en private gebouwen die de dynamiek, het enthousiasme en de ambitie van haar bevolking uitstralen, plaatsen waaruit de zorg om het verleden blijkt, het golvende landschap dat uitnodigt tot rust en verinnerlijking, om eindelijk thuis te komen aan het atelier en de beeldentuin van de kunstenaar José Vermeersch. 

Ter gelegenheid van de feestelijke opening van de José Vermeersch-wandelroute en van Open Monumentendag wordt ook het atelier van de kunstenaar voor het eerst opengesteld voor een breed publiek. Op die plek willen wij even stilstaan en genieten van het bijzondere van José Vermeersch, niet enkel van zijn artistiek werk maar ook en vooral van zijn, mens-zijn, van zijn Lendeledenaar-zijn.

Pedro Ketels

Schepen van Cultuur en Toerisme. 

folder atelier